Проект “Опазване на околната среда, нашата кауза” и Проект Шел-Еко маратон Европа 2013

През 2010 година училището спечели проект “Опазване на околната среда, нашата кауза” за културен обмен, който започна с участие на немски и български младежи. В осъществяването на първата фаза на проекта 8 ученика от ПГ СГСТ с ръководители Иван Костадинов и Ангел Качоров преминаха обучение по дейностите на проекта в Екологичен център Рабуц – Германия. Целта на проекта беше да се покажат знания в областта на техниката и да се добият умения за изработването на електромобил.

Така ентусиазмът и творчеството взеха връх и се стигна до решението за участие в престижното състезание за еко-автомобили на Shell Eco-marathon.

Основно предизвикателство за всеки електромобил е той да използва минимално количество енергия от акумулаторни батерии, не само за реализиране на максимално дълго изминато разстояние, но и за оптимално използване живота на акумулаторите. Така се стига до проектирането на уникален електромобил, което помогна много на учениците в шофьорските курсове, които са част от учебния процес в гимназията.

През учебната 2010/ 2011 година екипът от ученици и учители започна работа по изработване на модел на екологично превозно средство, захранвано с батерии и слънчева енергия. Използваха се прецизни детайли за окачване и задвижването. Управлението и мониторинга се реализираха с електроника за радиоконтрол и връзка с компютър. Купето се изработи от стъклопласти. Част от него се покри със високоефективни соларни клетки, подредени в няколко масива. Заедно с електромобила се разработи и статична соларна станция с малка демонстрационна писта. С този модел на електромобил отборът спечели първо място на състезание в гр. Задар, Хърватия.

През 2012г. отбор от ученици от 9, 10, 11 клас с ръководител Тодор Михайлов прие предизвикателството да участва в надпреварата, организирана от Shell Eco-marathon България.
Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти в света, което се провежда ежегодно в Европа, Америка и Азия. Целта на тази инициатива е насърчаването на отбори от средни училища и университети по цял свят да проектират, да конструират и да се състезават с енергийно ефективни автомобили.

По този начин се осигурява уникална възможност за обмяна на опит между участниците, за които намирането на решения за устойчива мобилност като отговор на световното енергийно предизвикателство е страст, разгръща тяхната творческа активност и потенциал.

За победител се класира отборът, който успее да измине най-голямо разтояние с 1кВтч. енергия или 1 литър гориво. В София на 29.04.2013г. се проведе демонстрация на електромобила за предстоящо участие в екомаратона.

За първи път страната ни участва с три автомобила на предстоящият в Холандия екомаратон – отборите на Технически университети София и Варна, както и ПГ по СГСТ – Чепеларе. За първи път в престижното състезание от България участват млади „инженери“ от средно училище в лицето на чепеларската професионална гимназия.

Електромобилът на нашите учениците е прототип с plug-in батерия и соларен панел. Колата се казва „STORM” и тежи само 40 кг. Автомобилът може да измине 400 км с 1 кВтч енергия. Максималната скорост, която може да развие е 52 км/ч.

Shell Eco-marathon Европа 2013 се проведе от 17 до 19 май 2013 г. на градската писта в Ротердам, Холандия. 183 отбора от 24 страни се състезаваха с автомобили, проектирани и конструирани лично от тях.

На 19.05.2013г. при поредното стартиране благодарение и на слънчевото време, заработиха и соларните панели и отборът подобри резултата на 155,57 км с 1кВтч енергия.

Това ни донесе 24-тото място, което за учениците от ПГ по СГСТ – Чепеларе е значим успех за дебютното участие в състезанието. Отборът състоящ се от седем ученици: Никола Бутев, Денислав Богданов, Васил Учиков, Недко Тосков, Димитър Учиков, Славчо Узунов, Светлана Кирова и двама ръководители Тодор Михайлов и Ангел Качоров, положи много усилия и старание в името на това участие в престижното състезание. Всичко това е й благодарение на цялостната подкрепа в лицето на ръководството на училището – инж. Елена Касабова – Директор на ПГ и г-н Иван Костадинов – ПДУПД при ПГ.

ПГ по СГСТ „Никола Й. Вапцаров“ се гордее с представянето на своите ученици, дръзнали да премерят сили с най-добрите в традициите на Shell Eco-marathon.

Учителите и ръководителите показаха, че всичко, което дадем за другите е спечелено, а учениците доказаха, че пред амбицията, целеустремеността и таланта няма бариери.