История на ПГ по СГСТ “Н.Й. Вапцаров” гр. Чепеларе

6О ГОДИНИ ПГСГСТ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“ ГРАД ЧЕПЕЛАРЕ – ПЪТ КЪМ БЕЗКРАЯ

Вече 60 години ПГСГСТ – Чепеларе е мястото, където делниците и празниците създават живата връзка между поколенията и традицията.

Вече 60 години ПГСГСТ – Чепеларе обединява усилията и амбицията на ученици, педагози и ръководство по пътя на знанието и всеки нов ден е една нова ангажираност към качеството на образованието.

Така се гради традиция, която всяка година надграждаме с израстването на младите хора в духовен план.

И така цели 60 години…

Съчетала новаторството, традицията и професионализма, ПГ предлага обучение в областта на селското и горското стопанство, а от няколко години и в областта на туризма и машиностроенето.

Съвременната материална база, която се обновява ежегодно и изключително активната работа по проекти, правят училището уютно, предпочитано и желано, а ученическото общежитие, в което пребивават учениците е безплатно.

Тази година, благодарение работата по НПМСПО, ПГ обнови материално-техническата база с нов трактор, който е инвестиция в реализация на една от професиите.

Оборудваните до един кабинети с мултимедии, интерактивни дъски, компютърен кабинет, разширена интернет мрежа, внедрено електронно обучение, библиотека с разнообразен библиотечен фонд, с мултифункционално устройство и интернет правят от ПГ привлекателно и полезно за младите хора място.

Специалностите, които усвояват учениците в училище ни правят ежегодни участници в национални състезания: НС „Горски многобой“, в което имаме традиционно място в призовата тройка; НС „Млад фермер“- с приз национален първенец.

Участията в национални конкурси носят на младите хора не само награди, но и удовлетворение.

За 9-та поредна година ПГ-Чепеларе е единствената професионална гимназия в България, участник в международно състезание Шел-Еко маратон, със запазено място в призовата седмица.

Можем и в спорта: призови места в държавни първенства по биатлон, маратон; златни и сребърни медалисти от Републикански и Държавни първенства по сноуборд и ски бягане; сребърни и бронзови медали от Световни зимни игри на Спешъл Олимпикс.

В ПГ, водена успешно от директора, инж. Елена Касабова, работят 29 човека, от които 22 преподаватели, които са превърнали отговорността пред себе си и другите в отговорност да живееш, а квалификациите и успехите им с всяка изминала година превръщат ПГ във врата към мечтаното бъдеще за много млади хора – над 5000 са завършилите тук средното си образование, над 17000 са получили свидетелства за професионална квалификация.

С мотивация и екипност надграждаме традицията и създаваме бъдеще…

Вярваме в доброто и то не ни подминава – нещо повече: 60 години учители и ученици се изправяме със съзнанието за добре свършена работа, 60 години в края на всяка учебна година пишем последния ред на един жив роман с нови герои – истинските хора, възпитаници на нашето училище.

Вече 60 години пътят на ПГСГСТ води към добро и няма край, защото доброто е част от безкрая!